The Medeniyet Art journal's main aim is to create a democratic platform for researchers who can share their publications in the field of art, design, and architecture. In the age of information we live in, access and distribution of information have become more critical than ever.
In this context, it is aimed that the Medeniyet Art journal is a vital information distribution platform for the researches carried out in our country. Scientific articles, criticism, and evaluation in the fields are given photography, traditional arts, visual communication design, architecture, plastic arts, art management, communication studies, city and region planning, design and art critic, theater.
Medeniyet Art is an international, double-blind peer-reviewed journal published twice a year in digital in June and December. The journal's languages are in Turkish or English. There is no charge for the publication of the articles. Medeniyet Art has an open-access policy that allows all concerned parties to access all the articles published through the DergiPark platform.
The latest article submission date for the June issue is the 15th of April, and for the December issue is the 15th of October.
MEDENİYET SANAT DERGİSİ YAYIN KOŞULLARI VE YAZIM KURALLARI
Medeniyet Sanat, uluslararası hakemli bir dergidir. Haziran ve Aralık aylarında olmak üzere yılda en az iki sayı yayınlanır.
YAYIN KOŞULLARI
1. Dergide Türkçe ve İngilizce dillerinde yazılmış yazılar yayınlanır.
2. Dergiye basılmak üzere gönderilen araştırma makalesi, derleme makalesi ve inceleme niteliğindeki yazılar daha önce başka bir yerde yayınlanmamış olmalıdır.
3. Dergide yayınlanacak yazıların yazım ve dilbilgisi kurallarına uygun olması şarttır. Bu kurallara uygun olan yazılar iki ayrı hakem tarafından değerlendirilir. Hakemlerden birinin olumlu, diğerinin olumsuz görüş bildirmesi halinde üçüncü bir hakeme başvurulur. Yazıların yayınlanması için en az iki hakemin olumlu görüş bildirmesi şarttır. Hakem görüşü doğrultusunda yazarlardan kısaltma ve/veya düzeltme yapmaları istenebilir. Yazılar olumlu hakem görüşleri alındıktan sonra sıraya konularak yayımlanır.
4. Dergide yayınlanan yazıların telif hakları yazarı veya yazarları tarafından karşılıksız olarak İstanbul Medeniyet Üniversitesine devredilir. Bunun için yazarlar Yayın Hakkı Devir Formu’nu imzalayarak telif haklarını devrettiklerini beyan etmek zorundadır.
5. Dergide yayınlanan yazılardaki görüşler ve bu konudaki sorumluluk yazarına veya yazarlarına aittir.
6. Dergide yayınlanacak çeviri yazılarda çevirmen, eserin yazarından ve/veya yayın hakkına sahip kişi veya kurumdan yazılı yayın izni almak ve bu izin belgesini yayın kuruluna iletmek zorundadır.
7. Derginin bir sayısında bir yazarın birden fazla yazısı yayınlanamaz.
8. Dergiye gönderilen tüm makaleler benzerlik raporuyla birlikte gönderilmelidir. Benzerlik oranı %15’in üzerinde olan makaleler, dergi kurallarınca yayınlanmaz. Ayrıca tekil kaynak benzerlik oranı %3’ü geçmemelidir.
9. Sosyal Bilimler dâhil olmak üzere tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için (anket ya da ölçek uygulamayı gerektiren, görüşme ve gözlem içeren; doküman, resim, anket vb. diğerleri tarafından geliştirilen ve kullanım izni gerektiren çalışmalar) ve etik kurul kararı gerektiren çalışmalar için ayrı ayrı etik kurul onayı alınmış olmalıdır. Etik Kurul izni gerektiren çalışmalar için etik kurullardan ya da komisyonlardan gerekli izinlerin araştırma yapılmadan önce alınmış olması, bunların makale içeriğinde belirtilmesi ve ek olarak sunulması gerekmektedir. Bu izinlerin olmaması durumunda yayın ön inceleme safhasında yazara iade edilir.
YAZIM KURALLARI
1. Yazılar Microsoft Word programında yazılmalıdır.
2. Yazılar Arial 11 punto ile tek aralıklı yazılmalıdır. Sayfa düzeni için üst 3 cm, alt 2,5 cm, sağ 2,5 cm ve sol 2,5 cm boşluk bırakılmalı ve her sayfa numaralandırılmalıdır.
3. Metin genelinde yapılacak alıntılar ve kaynakça APA-6 formatına uygun olarak hazırlanmalıdır.
4. Metinleriniz öz, abstract, kaynakça ve dipnotlar hariç 3000-7000 kelime sayısı arasında olmalıdır.
5. Yazılarınızda kullanılacak görsellerin sayısı 15’i geçmemelidir. Görselleriniz hem yazının içerisinde hem de yüksek kaliteli (300 dpi, jpeg, tiff veya pdf formatlarında) olarak ayrı bir dosyada gönderilmelidir.
6. Yazının ana başlığı sola dayalı, 12 punto koyu yazılmalıdır (Her Sözcüğün Baş Harfi Büyük).
7. Yayın başlığında sıralama; Türkçe başlık sonrasında İngilizce başlık, Türkçe öz ve İngilizce abstract sırasıyla gitmelidir.
8. Başlığın alt ve sol tarafında yazarın unvanı ve ismi 10 punto koyu verilmelidir.
9. Yazarın bağlı bulunduğu kuruluş ve iletişim maili sayfanın en altında Arial 8 punto italik olarak verilmelidir. Bu bilginin girilmesi için kullanılacak dipnotta * simgesi kullanılmalıdır. Ayrıca her bir yazarın ORCID numarası yazılmalıdır.
10. Türkçe ve İngilizce olarak yazılmış özetler 150-250 kelime aralığında, Arial 8 punto olarak verilmelidir.
11. Öz/Abstract, çalışmanın amaç, yöntem ve sonuçlarına değinmeli, çalışma hakkında yeterli bilgiyi verecek içerikte hazırlanmalıdır.
12. Özün altında anahtar kelimeler (keywords) 8 punto ve italik olarak belirtilmelidir. Anahtar kelime sayısı minimum 3, maksimum 5 olmalıdır. Bu yazımda sadece Anahtar Kelimeler ve Keywords kelimeleri koyu olarak yazılmalıdır.
13. Öz başlığı/diğer başlıklar ile metin arasında ve metin genelindeki paragraflar arasında 1 er satır boşluk bırakılmalıdır.
14. Makale metni 2. sayfadan başlamalıdır.
15. Yazıdaki tüm başlıklar, “Giriş” ve “Kaynakça” hariç olmak üzere numaralandırılmalı ve koyu yazılmalıdır. Tüm başlık seviyeleri 11 punto yazılmalıdır. Birinci derece başlıklar ve daha alt seviye başlıklar “Her Kelimenin İlk Harfi Büyük” olacak şekilde yazılmalıdır. Başlıklar girintisiz ve sola dayalı olmalıdır.
16. Yazılarda yer alan tablo içermeyen bütün görüntüler (fotoğraf, çizim, diyagram, grafik, harita vb.) “Görsel” olarak adlandırılmalıdır. Tablo ve görsellere başlık (sıra numarası ve ad) verilmelidir. Tablolarda başlıklar üstte, görsellerde ise başlık altta yazılmalıdır. Tablo ve görsel başlıkları Arial 11 punto, ortalanarak koyu yazılmalıdır. Tablo ve görsel adlarında yer alan kelimelerden yalnızca ilk kelimenin baş harfi büyük diğerleri küçük yazılmalıdır. Tablo başlığından sonra 6 pt boşluk bırakılmalıdır.
17. Tablo veya görsellere ilişkin olası kaynak bilgileri de metin içinde gösterilmelidir. Ayrıca yazılarda kullanılan bütün tablo veya görseller kaynakçada GÖRSEL KAYNAKÇASI şeklinde ayrı bir başlık altında, Görsel sırasıyla ve APA-6 kaynakça gösterimine uygun olarak yazılmalıdır. Örneğin;
• Görsel 1. Bache, I. (2010). Europeanization and multi-level governance: EU cohesion policy and preaccession aid in Southeast Europe. Southeast European and Black Sea Studies, 10(1), s. 1–12.
• Görsel 2. ___________
• Görsel 3. ___________
Görseller için gösterim ve referanslar şu şekilde verilmeli ve kaynağın tam künyesi Görsel Kaynakçası başlığı altında, APA-6 standartlarına uygun olarak yazılmalıdır.
ETHICAL PRINCIPLES
In scientific articles sent to the journal, ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) recommendations and COPE (Committee on Publication Ethics) International Standards for Editors and Authors should be taken into consideration.
RESEARCH PUBLISHING ETHICS
1- Studies requiring questionnaire or scale application, including interviews and observations; documents, pictures, questionnaires, etc., developed by others and requiring permission to use require the Ethics Committee's permission. For research conducted in all disciplines, including social sciences and ethics that require a committee decision, ethics committee approval must be obtained separately, and this approval must be specified and documented in the article. In the absence of these permissions, the publication is returned to the author during the pre-review phase.
2- In studies requiring ethics committee approval, information about the permission (name of the board, date, and number) should be included in the method section and on the article's first page. The information that the informed consent form was signed should be included in the article in the reports.
3- It is necessary to comply with copyright regulations for the intellectual and artistic works used.
4- It is obligatory to submit the raw data of the researches that are in the referee evaluations when requested by the referees. It is obligatory to provide the data when necessary after the publication of the article.
JOURNAL POLICY ABOUT ARTICLE SIMILARITY REPORT AND SIMILARITY RATIO
Candidate articles should be sent with the originality report taken from the academic similarity prevention program (For example, ithenticate, plagiarism.net, etc.). This rate is accepted up to 15%. Studies with a similarity rate of over 15% will be returned at the pre-check stage.
Ethical Rules for Authors
1- The authors guarantee that their work is original, and when they include other researchers' ideas, language, pictures, graphics, and tables in their work, they must cite it. Quotations without specifying the source are the reason for plagiarism.
2- Each author mentioned in the study is equally responsible for the content of the study. It is unacceptable that the researcher's name is not included or the name of the researcher is unfairly included even though he/she contributed to the study.
3- Authors must stay true to the findings of their research. Changing findings, making up findings and conclusions, and conducting research based on them is out of the question. Situations such as tampering, deletion, removal of data and materials, or skipping the interpretation of data that are difficult to handle are trust-breaking.
4- It is not possible to send the work simultaneously to journals. Authors cannot send previously published work to the journal.
Ethical Rules for Referees
1- Referees should know that the evaluation process is confidential and should not be shared with third parties.
2- Referees should submit an objective, impartial, scientific, understandable, and constructive evaluation report about the study within the specified time.
3- The referee reports will also include assessing the scientific nature of the article (subject matter, a method used, or appropriate use of the relevant literature). This evaluation must be made about the content, whether positive or negative.
4- When it is understood that the work is plagiarized or has been published elsewhere before, the referees should report the situation to the editor.
Dergimizde makale gönderimi ya da süreç işletimi için ücret alınmamaktadır.
Dergimiz Crossref, SOBIAD, ASOS Index, Index Copernicus, IAD, Academia, ResearchGate ve Google Scholar'da taranmaktadır.